Skip to main content

Subsidieregelingen voor opleiders in volwasseneneducatie

Levenlanglerenkrediet

Levenlanglerenkrediet geeft iedereen tot en met 55 jaar de mogelijkheid om zich te blijven ontwikkelen. Het geldt voor het MBO, HBO en universitaire opleidingen. Wil je een beroep doen op dit krediet? Doe dan een aanvraag bij DUO. Dit krediet moet wel terugbetaald worden. Het is een oplossing voor mensen die op dit moment niet genoeg inkomen hebben om Bij-, om- of nascholing te bekostigen. Vaak zijn dit juist de mensen die bijscholing of herscholing vanwege verdwijnende beroepen het hardste nodig hebben. De lening moet binnen 15 jaar worden terugbetaald. De hoogte van de aflossing is afhankelijk van je inkomen. Deze regeling kan je als opleider helpen nieuwe klanten aan te spreken die anders niet aan bij- en omscholing kunnen doen.

SOOB-subsidie

Ben je een branchegekwalificeerde opleider binnen transport en logistiek? Dan kan je aanspraak doen op de SOOB-subsidie. “SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de branche, stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak.” De subsidie is er om de grote vraag aan personeel in deze branche te ondervangen.

O&O-fonds

Het O&O-fonds biedt opleidings- en ontwikkelingsfondsen voor energie, kabel & telecom en afval & milieubedrijven (GEO). De meeste brancheorganisaties hebben zelf een vergelijkbaar fonds. Deze fondsen regelen scholingsprojecten, cursussen of een loopbaanadviseur. Als opleider kan jouw opleidingsaanbod een rol spelen binnen deze fondsen. Misschien goed om dit voor de branche waar je in opleidt in de gaten te houden

Erasmus+

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor grensoverschrijdende projecten op het gebied van onderwijs, jeugd en sport. Hierdoor krijgt iedereen die werkt de kans om zich internationaal te ontwikkelen. Met Erasmus+ krijgen jij en je collega’s de kans om een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van volwasseneducatie. Dit doe je door kennis en ervaring op te doen buiten je eigen land. Je leert van andere Europese landen nieuwe manieren van leren en lesgeven. Dit kan jouw opleidingswerkzaamheden enorm verbeteren! Er is zelfs een eigen Subsidiewijzer waar je alle informatie overzichtelijk terug kan vinden.

STAP-budget

Werkenden en werkzoekenden kunnen vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal € 1.000 euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor een sterkere positie op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering ArbeidsmarktPositie. Het Ministerie van OC&W heeft EDU-DEX begin 2021 opdracht gegeven om een koppeling te bouwen waardoor de gegevens van onze aangesloten opleiders aan dit register kunnen leveren. Coachview heeft een koppeling met EDU-DEX. Dit betekent dat opleiders middels een relatief eenvoudige aanpassing in de huidige EDU-DEX feed, de opleidingsgegevens kunnen verwerken in het STAP-register.  Lees ook eens dit artikel.

Re-integratiesubsidies

Werk je met werkzoekende of arbeidsgehandicapten? Dan kan je aanspraak doen op re-integratiesubsidies. Ondanks dat er beperkt budget is vanuit gemeenten en UWV, worden de budgetten die er zijn ingezet voor sociale werkplek bedrijven en ook opleiders die hier aan bij dragen. Ondanks de financiële beperkingen liggen hier dus wel kansen.

Werk jij met andere subsidies?

Staat de subsidieregeling waar jij al mee werkt er niet tussen? Laat het ons dan weten via info@coachview.net. Dan zorgen wij ervoor dat deze ook vermeld wordt in ons lijstje.