Skip to main content

Dit kunnen
e-learning platformen van Netflix leren

Als softwareaanbieder voor cursusadministratie krijgen wij regelmatig het verzoek te koppelen met e-learning platformen. Hierdoor zijn systemen als Moodle, Ilias, aNewSpring, Certwell en EduCourse voor ons bekend terrein. In tegenstelling tot klassikale opleidingen blijken e-learings in de praktijk niet altijd even effectief, waarschuwt Rene Persoon oprichter van aNewSpring. In dit artikel proberen wij de effectiviteit van e-learning platformen te verbeteren door deze te spiegelen aan een van de grootste en succesvolste content platformen van de wereld. Netflix is sinds 1997 aanbieder van On Demand videocontent. Wereldwijd had het bedrijf in 2018 zo’n 148 miljoen gebruikers die samen dagelijks meer dan 125 miljoen uur per dag aan video materiaal bekijken.

De glazen bol van Netflix

Netflix ontwikkelt sinds een aantal jaar hun eigen content met hun Originals series. Het succes van deze series zoals House of Cards is niet gebaseerd op dom toeval. Voordat deze series worden opgenomen, kijkt Netflix naar het kijkgedrag en de interesses van haar 33 miljoen gebruikers. Hierdoor weet het bedrijf wat kijkers willen zien en produceren op basis hiervan nieuwe content.  Alhoewel een e-learning platform waarschijnlijk nooit de schaal van Netflix zal evenaren, kan de data van jouw gebruikers en de interesses in e-learnings die zij tonen je wel sturen in de ontwikkeling van nieuwe cursussen.

De beste keuze voor jou.

Doordat Netflix zoveel weet van haar gebruikers, kan het bedrijf ervoor zorgen dat content is afgestemd op het kijkgedrag van een persoon. Zo krijg je op Netflix nieuwe series en films voorgeschoteld waarvan zij denken dat het beste bij je aansluiten. Hierdoor blijf je nieuwe content bekijken.

Aanbevelingen van Netflix

Niet alleen deze content maar ook het artwork van de serie wordt door Netflix gepersonaliseerd. Artwork van Netflix is te vergelijken met de bijna prehistorische DVD hoesjes. Het hoesje speelde in de videotheek altijd een enorme rol in het kiezen van een film. Met A/B-testen beoordeelt Netflix welke variant het beste ervoor zorgt dat gebruikers de content gaan kijken. Zo werden er bij de populaire serie Stranger Things meer dan negen artworks getest.

Netflix AB test stranger things

Bij e-learning platformen kan personalisatie op basis van competenties en eerder gevolgde cursussen helpen een op maat gemaakt traject uit te creëren voor een cursist. Hierdoor interesseer je cursisten langer en spoor je hen aan nieuwe e-learnings te volgen. Door A/B-testen uit te voeren kun je de kans vergroten dat cursisten een bepaalde e-learning gaan volgen. Zo kun je beginnen met het A/B testen van de gebruikte afbeeldingen, titels en introducerende teksten.

Bekend maakt bemind

Canadese filosoof Marshall McLuhan zei in de jaren 60 al dat media een verlenging zijn van de menselijke zintuigen. Hierdoor is het essentieel dat een medium ook in zijn gebruikerservaring natuurlijk voelt, zodat deze verlenging naadloos en natuurlijk voelt. Als het op gebruikerservaring aankomt is Netflix in het land van content koning. Als e-learning platformen kunnen we veel leren van Netflix over gebruikerservaring. Zo streeft Netflix naar een altijd beschikbare videocatalogus, zodat gebruikers overal content kunnen bekijken. Ook is Netflix platformonafhankelijk. Content wordt op vergelijkbare manier aangeboden, navigeerbaar en afspeelbaar gemaakt, los van het type apparaat of besturingssysteem. Tot slot is Netflix geweldig in eenvoud. Zonder training of uitleg is het platform te gebruiken. Klik en afspelen, geen overbodige functies die het doel content kijken in de weg staan.

UX Netflix

De Netflix-verslaving

We willen natuurlijk  dat gebruikers een e-learning afronden. In de praktijk blijkt dit toch niet altijd het geval. “Slechts zo’n 10 procent van alle online opleidingen wordt afgemaakt”, zegt Tom Bos van Online Academy. Dit kan komen doordat gebruikers worden afgeleid, motivatie verliezen of verveeld raken.

Ook Netflix worstelt dagelijks met het probleem dat content niet wordt afgekeken. Zij proberen dit op te lossen door triggers in te bouwen, waardoor je als gebruiker vaker en langer naar een serie of film wilt kijken. Denk aan de eeuwenoude klifhanger à la GTST of op de juiste momenten in een aflevering de aandacht weer herpakken. Zelfs als een aflevering is afgelopen doet Netflix er alles aan om je verder te laten kijken. Dit doen ze door bijvoorbeeld de volgende aflevering vrijwel direct te starten of na een film direct nieuwe aanbevelingen te geven, zodat je geen tijd hebt om drinken te halen en afgeleid te raken. Hierdoor kijk je sneller meerdere afleveringen achter elkaar, wat ook wel binge watching wordt genoemd.

Klinkt geweldig toch?! Technieken van Netflix toepassen waardoor je e-learnings veel vaker en sneller worden afgerond?  Toch zijn er nog aardig wat bedenkingen bij deze technieken. Wie van ons herinnert zich nog wat er in de derde aflevering precies gebeurde na een binge watch sessie van 6 afleveringen? Juist, bijna niemand. Dit is direct het probleem met verslaafd raken aan content en binge watching, of dit nu een serie of e-learning reeks is. Als je te veel content achter elkaar bekijkt wordt leren consumeren, neem je de informatie niet meer op en schiet het zijn doel voorbij.

Wat nu?!

De technieken die Netflix gebruik bevinden zich dus op glad ijs. Ze hebben de potentie in e-learning platformen om cursisten langer en vaker een e-learning te laten volgen, maar kunnen er ook voor zorgen dat cursisten de informatie in een cursus niet meer goed opnemen! Ga je aan de slag met deze technieken? Zorg er dan voor dat je geleidelijk aan implementeert en blijft testen. Doe je dit? Dan kunnen deze technieken jouw e-learning omgeving veel beter maken!

 

Bronnen:

E-learnings niet altijd effectief
https://www.sprout.nl/artikel/e-learning-niet-effectief-genoeg-0

De personalisatie strategie
https://www.wired.co.uk/article/netflix-data-personalisation-watching

Netflix artwork personalisatie
https://medium.com/netflix-techblog/artwork-personalization-c589f074ad76

Waarom we binge watchen
https://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe-netflix-jou-laat-binge-watchen-en-waarom-we-dat-ook-braaf-doen

Casestudy house of cards
https://www.nytimes.com/2013/02/25/business/media/for-house-of-cards-using-big-data-to-guarantee-its-popularity.html?_r=0